Вкрали $24 мільйони: ГПУ оголосила підозри спільникам екс-міністра оборони

Генпрокуратура повідомила про підозру колишнім керівникам державного концерну "Укрспецекспорт", які разом з екс-міністром оборони Дмитром Саламатіним упродовж 2010-2012 років поцупили в держави 23,87 млн доларів.

Про це повідомляє у Facebook речниця очільника ГПУ Лариса Сарган.

За її словами, злочинці уклали угоду про співробітництво з іноземною компанією, зареєстрованою в Об’єднаних Арабських Еміратах, з метою оформлення фіктивних господарських відносин та незаконного перерахування грошей без виконання будь-яких робіт та послуг для ДК "Укрспецекспорт".

Сарган повідомила, що вказані особи (їх кількість вона не називає) переховуються від слідства й оголошені в розшук.

За інформацією речниці, стосовно вищезазначених осіб Головна військова прокуратура ГПУ веде розслідування у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення).

Нагадаємо:

Раніше підозру оголосили самому Саламатіну. Спочатку він керував "Укрспецекспортом", потім його призначили головою "Укроборонпрому", а з 8 лютого до 24 грудня 2012 року він був міністром оборони України.

За словами генпрокурора Юрія Луценка, Саламатін брав участь у складі злочинної організації екс-президента Віктора Януковича, крав майно в особливо великих розмірах шляхом зловживання владою, вчиняв державну зраду в інтересах Росії, підривав обороноздатність, державну та економічну безпеку України, витискаючи її зі світових ринків зброї на користь РФ.

Зокрема, Саламатін зірвав контракт між Харківським конструкторським бюро імені Морозова, ДП "Антонов", ДП "СЗТФ "Прогрес" та Міноборони Іраку на постачання, ремонт та обслуговування військової техніки. Це призвело до збитків України на 560 мільйонів доларів.

Саламатін переїхав з Росії в Україну у 1999 році, а громадянство отримав у 2004-му.

Вже у 2006 році він став депутатом Верховної ради від Партії регіонів, а в 2010-му Янукович призначив його головою "Укрспецекспорту" (з 2011 року - "Укроборонпрому").

У лютому 2012 року Саламатін став міністром оборони, незважаючи на заяви опозиції про його зв'язки з російськими спецслужбами.

Як свідчить аналіз, здійснений Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз, за 2012-2014 роки – за міністрів Дмитра Саламатіна й Павла Лебедєва – списали 292 танки (залишилося 1436), 64 БТР-60 (залишилося 2020 броньованих машин), 98 бойових літаків (залишилося 158 штук), 16 вертольотів армії (залишилося 188), а також 223 тактичних ракети (з 1072 залишилося 849 штук).

СБУ взялася за оборудки зі зброєю екс-глави Міноборони Саламатіна ще в 2013 році – тоді спецслужба у супроводі групи "Альфа" нагрянула в будівлю держконцерну "Укроборонпром" і провела вилучення документів в офісі компанії "Укрспецекспорт".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення