Забудова Кінбурнської коси неминуча: з українських Мальдів хочуть зробити Коблево-2

Мешканці с.Покровка Очаківської територіальної громади виступають проти прийняття нового генерального плану села. Люди переконані, що розширення території сіл на Кінбурнській косі у Миколаївській області загрожує знищенням унікальних природно-заповідних територій унаслідок забудов. У своїй заяві мешканці села Покровка наголошують, що підтримають лише той проєкт нового генплану, який гарантуватиме неможливість зміни цільового призначення приєднаних земель.

«В основі нового генерального плану села Покровка лежить збільшення площі в 3,3 рази за рахунок перенесення меж в бік моря з безпосереднім виходом на берегову смугу. Землі приєднання - це найбільше в Європі орхідне поле, унікальний грязьовий острів, місця гніздування і зимівлі 240 видів птахів. Всі ці території входять до складу Національного та Регіонального парків», - наголошується у заяві.

Раніше повідомлялося, що "Українські Мальдіви" з недоторканою природою знищать: на Кінбурні розширюють села заради мега-забудови

З економічної точки зору таке збільшення площі села вигідно територіальній громаді, оскільки її бюджет будуть поповнений податком на землю. Однак є великий ризик перерозподілу землі, оскільки у Національного парку не завершений процес щодо відведення земельних ділянок в постійне користування, а у Регіонального парку взагалі відсутні документи на межі і землю. Таке припущення випливає унаслідок вивчення наданої документації, консультації з фахівцями із земельних питань, ознайомлення з підсумками журналістських розслідувань. Тому ініціативні громадяни просять державні органи влади, зокрема, прискорити оформлення всіх необхідних документів Національного і Регіонального парків.

«Сьогодні на цих землях не можна будуватися, оскільки це забороняють і статуси парків, і сільгосппризначення ділянок. Але як тільки недооформлена земля увійде до складу села, з'являються ризики зміни цільового призначення, і парки не зможуть відстояти її через суди. Господарське освоєння нових територій може призвести до втрати жителями села пасовищ, питної води, унікальності природи, екологічні втрати можуть скласти мільярди гривень. Саме тому ми виступили проти цього генплану», - пояснюють мешканці с.Покровка.

Люди переконані: те, що забудова приєднаних земель буде проведена, підтверджує як сам текст генплану, так і сумний досвід сіл-курортів Коблево і Рибаківка. Люди не вірять у слова голови Очаківської територіальної громади С.М.Бичкова про те, що приєднані землі залишаться в недоторканності.

У самій заяві перелічуються причини недовіри обіцянкам голови ОТГ:

  • у порушення п.1 ст.54 Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу старости села, селища» староста нашого села був призначений вольовим рішенням С.М.Бичкова. Сьогодні замість захисту інтересів жителів він виконує функції «наглядача», що обурює переважну більшість людей;
  • у порушення п.8 постанові Кабінету Міністрів Україні від 13 грудня 2017 р. №989 громадські слухання були проведені в місці Очаків, а на наше законне прохання перенести їх в село Покровка С.М.Бичков не відреагував;
  • у порушення ст.7, 8 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» С.М.Бичков сфальсифікував результати голосування шляхом обліку 779 голосів людей, які не тільки не проживають в селі, але і не були учасниками громадських слухань.
«Ми, мешканці села Покровка, визнаючи необхідність прийняття нового генплану, підтримаємо тільки той проект, в якому буде гарантована неможливість зміни цільового призначення приєднаних земель», - наголошують ініціативні громадяни.

Вони пропонують наступні варіанти, як вийти з цієї загрозливої і наразі кризової ситуації:

  • Верховна Рада України, включаючи природоохоронні території до складу територіальних громад, забороняє їх входження в межі населених пунктів;
  • спочатку парки закінчують оформлення своєї землі, а потім вона включається до складу села;
  • депутати ОТГ вводять в генплан, СЕО та Статут ОТГ мораторій на зміну цільового призначення землі до моменту закінчення її оформлення парками, а потім вже вона включається до складу села.

Фото: Facebook Rainbow_Cardinal

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення