"Українські Мальдіви" з недоторканою природою знищать: на Кінбурні розширюють села заради мега-забудови

Розширення території сіл на Кінбурнській косі у Миколаївській області загрожує збитками у 22 млрд грн та знищенням унікальних природно-заповідних територій.

Про це повідомляється на офіційному сайті ГО «Українська природоохоронна група».

«Розширення території сіл за рахунок охоронних земель на Кінбурнській косі з ініціативи Очаківської ОТГ обернеться 22 мільярдами гривень збитків», - йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що на Кінбурні знаходиться однойменний регіональний ландшафтний парк, Національний парк "Білобережжя Святослава", Смарагдова мережа та водно-болотні угіддя міжнародного значення. Якщо їх територія буде включена до складу населених пунктів, як того хоче Очаківська ОТГ, то вони будуть забудовані.

Саме для цього замовили нові генплани сіл Покровка, Покровське та Василівка, де разом мешкає близько 800 осіб.

«Оприлюднені генплани містять велику кількість пропущеного тексту і навіть знаків запитання в місцях, де автори ще думали, що ж написати. Схоже, так поспішали, що оприлюднили чернетки. Нещодавно пройшли громадські слухання, на яких жодні зауваження, у тому числі й наші, озвучені не були», - наголошують природоохоронці.

Вони звертаються до Кабінету Міністрів і Офісу Генерального прокурора з проханням зупинити знищення Кінбурнського півострова.

Варто зазначити, що ця проблема наразі набуває чималого резонансу в області. Адже Очаківська громада розробила нові генеральні плани сіл на Кінбурнській косі. Відповідно до них, село Василівка збільшується в 7,7 рази, Покровка і Покровське - в 3,3 рази. Загалом планується включити до складу населених пунктів понад 1000 гектарів заповідного узбережжя.

Вже відбулися громадські слухання, які формально схвалили це рішення.

За словами директора РЛП «Кінбурнська коса» Зіновія Петровича, території, за рахунок яких збільшуються села, мають статус об’єктів природно-заповідного фонду України – РЛП «Кінбурнська коса» та частина НПП «Білобережжя Святослава». Вони внесені в Смарагдову мережу Європи, частина їх є водно-болотним угіддям міжнародного значення «Ягорлицька затока».

«У випадку реалізації цих генпланів почнеться забудова берега Чорного моря, адже для землеробства використовувати цю територію неможливо. Отже буде остаточно втрачено орхідейне поле, водно-болотні угіддя в т.ч. міжнародного значення. Також буде знищено мільйони рідкісних рослин та тварин, занесених до Червоної книги України, до Європейських та Світових Червоних списків. Вся унікальність Кінбурнської коси під загрозою», - цитує Укрінформ Петровича.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що на півострові немає каналізації та доріг. Дістатися сюди з території Миколаївщини можна лише катером. Тож реалізація генпланів означатиме і масштабне прокладання інфраструктури.

Нагадаємо, що частина жителів Кінбурнського півострова виступили проти розширення меж Очаківської громади. Також відомо, що попри всі заборони, природний скарб Південної України - Кінбурнську косу продовжують нищити туристи, які приїжджають на автівках.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення