"Жінок вивезти, чоловіків лишити": Путін дав добро на пуск балістичних ракет, а в соцмережах багато брехні (відео)

Евакуація, заборона виїжджати чоловікам у віці від 18 до 55 років, та заборона на в'їзд. Що відбувається на окупованому Донбасі? Куди вивозять мирних громадян з ОРДЛО?

За останніми даними, російсько-окупаційними військами обстріляно 18 населених пунктів, серед них - Щастя. Тим часом російські пропаганські ресурси нагнітають обстановку, у соцмережах дуже багато фейків, начебто українська сторона обстрілює ОРДЛО. Відеодоказів пропагандисти не надають.

За даними РБК, президент Росії Володимир Путін дав старт навчанням "сил стратегічного стримування із пусками балістичних ракет". Сьогодні ж Володимир Зеленський вирішив поїхати на Мюнхенську конференцію з безпеки.

Росіяни вивозять людей з Донбасу, українці закликають взагалі не виходити з домівок

Мешканці Донбасу тікають до Росії після оголошення "ДНР" і ЛНР" про евакуацію населення. Відеозвернення у мережі оприлюднили напередодні, але виявилось, що вони були зроблені ще до початку загострення ситуації на Донбасі - 16 лютого.

Численні фейкові вибухи в Луганську і не лише, аби змусити людей евакуюватися

Учора ввечері в соцмережах масово почали поширювати повідомлення про вибухи в Луганську, а також підрив авто чиновника "ДНР". Дуже схоже на те, що таким чином окупанти вирішили переконати тих, хто вагався, погодитися на евакуацію. Меседжі про вибухи підхопили і деякі українські соцмережі. Виявилось, що це фейки.

Фейковими виявились також повідомлення про вибухи у Ростовській області, які начебто влаштували українські силовики. Аналогічну інформацію російські ЗМІ розповсюджували у серпні 2014 року.

Нагнітання обстановки російськими пропаганськими та сепаратиськими ресурсами спрацювало. При цьому відео нібито безперервних обстрілів з української сторони у мережі немає.

В окупованих містах розпочалася паніка, з'явилися черги біля заправок та банкоматів. Також сьогодні вранці стало відомо, що через пошкодження водопроводу внаслідок російського обстрілу майже пів сотні населених пунктів на Донеччині залишилися без води.

Увечері на кордоні між ОРДЛО та Росією утворилась величезна черга з легкових авто. У соцмережах повідомили, що на контрольно-пропускному пункті "Успенка" затор розтягнувся на 22 кілометри.

Куди росіяни вивозять мирних громадян з Донбасу

У РФ заявляють, що біженців із Донбасу можуть направити у 26 регіонів. Спершу йшлося лише про сім регіонів: Краснодарський край (до 20 тисяч), Курська, Воронезька, Бєлгородська, Орловська, Брянська, Московська області (до 10 тисяч).

До Росії з Донбасу за перші 10 годин виїхали 10356 осіб: 4527 громадян РФ, 5806 громадян України та ще 23 іноземці. Як повідомляють російські ЗМІ, евакуацію також планують проводити залізничним транспортом - загальна місткість понад 5 тисяч місць.

"Сьогодні, крім централізованої евакуації населення на автобусах та особистим автотранспортом, евакуація здійснюватиметься і залізничним транспортом зі станцій: Ясинувата, Макіївка, Дебальцеве, Горлівка, Іловайськ та Донецьк-2", - сказано у повідомленні.

У Ростовській області вже розгорнули 143 пункти для біженців місткістю 13 тисяч людей. В області огошено режим надзвичайної ситуації через зростання кількості біженців. Місцева влада повідомила, що виплати їм у розмірі 10 тисяч рублів почнуть виплачувати вже сьогодні.

Дуже схоже на те, що у Росії не готові були приймати біженців: місць в пунктах тимчасового перебування не вистачає, є проблеми з туалетами та харчуванням.
"Нам усім в'язниця, а ви на цвинтар на російський", - з розпачем каже водій автобуса одній із біженок.

Водночас українська розвідка попереджає, що бойовики планують підірвати низку об'єктів соціальної інфраструктури в Донецьку. У зв'язку з чим жителів міста закликали не виходити з домівок та не користуватися громадським транспортом, повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

"Ці заходи мають на меті дестабілізувати ситуацію на тимчасово окупованих територіях нашої держави та створити підстави для звинувачення України у терактах", - йдеться в повідомленні.

Росія заборонила в'їзд в ОРДЛО, а звідти не випускають чоловіків віком 18-55 років

Прикордонні пункти РФ із непідконтрольними Україні частинами кордону Донбасу відсьогодні працюють лише на в'їзд, пише ТАСС.

Тим часом глави самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" підписали укази про загальну мобілізацію та заборонили виїзд чоловікам від 18 до 55 років. Усіх чоловіків, які можуть тримати у руках зброю, окупанти закликали стати на захист своїх родин. Крім того, в ОРДЛО будуть вилучати у громадян їх особистий транспорт і майно "для потреб оборони".

А що далі?

Наразі підтверджена інформація, що бойовики на Донбасі обстріляли Щастя із 82 мм озброєння. Також є інформація, що 122-мм артилерія завдає удару по населеному пункту Новотроїцьке на Донеччині.

За останніми даними пресцентру ООС, російсько-окупаційними військами обстріляно 18 населених пунктів.

Тим часом у Росії пройдуть навчання з балістичними ракетами: задіяні Північний і Чорноморський флот, повітряно-космічні сили, південний військовий округ, ракетні війська стратегічного призначення.

Сьогодні ж Володимир Зеленський вирішив поїхати на Мюнхенську конференцію з безпеки, яка буде присвячена загрозі на Сході та ситуації навколо України.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення