Журналіста «Інтера» Романа Бочкалу внесено до списку «підозрілих осіб»

Журналіст телеканалу «Інтер» та активіст Громадської організації «Стоп корупції» Роман Бочкала повідомляє про те, що був затриманий в аеропорту Бориспіль прикордонниками та внесений до списку «підозрілих осіб». Журналіст пов’язує це зі своєю діяльністю

Про це він пише на своїй Фейсбук-сторінці.

«Аеропорт Бориспіль. Проходжу прикордонний контроль. Зазвичай це швидко. Я прошу не забути поставити штамп, у відповідь – щасливої дороги. А тут – спочатку в мене вдивлялися, уточнили моє ім’я по-батькові і стали кудись дзвонити. Потім хвилинна пауза, знову дзвінки і в підсумку сакраментальне – «ходімо». «На вас є папір. Потрібно уточнити інформацію». Відвели в кабінет», – пише на своїй сторінці пан Бочкала та додає, що Адміністрація прикордонної служби України (АДПСУ) внесла журналіста в список «підозрілих осіб» на кшталт злочинців та потенційних терористів.

Зазвичай, як зазначає пан Бочкала, така база формується з подачі правоохоронних органів, але в даному випадку ініціатором була саме АДПСУ. Журналіст пов’язує це зі своєю діяльністю.

«Це помста. За Чернівці. Тиждень тому вийшло моє розслідування в "Подробицях тижня" про контрабанду лісу на Буковині, а на днях ще й в "Стоп корупції" ми розповіли про незаконний трафік сигарет до Румунії, в якому, є підстави вважати, замішані місцеві прикордонники. З ними у мене відбулася жорстка розмова. На прощання вони тоді сказали – "ти про це пошкодуєш"», – пояснює пан Бочкала.

За його словами, в документі зазначено, що ретельному огляду можуть піддаватись не тільки сам журналіст, але і його майно та автомобіль, при чому кожного разу при перетині кордону.

Завдяки втручанню прес-служби АДПСУ, пана Бочкалу відпустили за 15 хвилин до його рейсу.

«Копію документа, на підставі якого я був затриманий, видати відмовилися, хоча спочатку обіцяли. Поки не дізналися, що я журналіст. Переді мною вибачилися і пообіцяли, що подібне не повториться. Перевіримо, коли буду знову перетинати кордон. В іншому випадку, подам в суд. І в будь-якому випадку готую офіційне звернення до Адміністрації прикордонної служби: хто і на підставі чого вніс мене в список неблагонадійних? Я на 100% впевнений, що це покарання таке. А значить – використання влади з метою боротьби з неугодними журналістами», – пише журналіст.

Пан Бочкала встиг сфотографувати документ, який свідчить про те, що його внесено в список підозрілих осіб, в якому зазначено, що на облік журналіста поставлено з 18 липня 2016 року по 15 січня 2017 року, і що ініціатор – саме АДПСУ.

«А подумав я тоді про те, що дуже шкода таких "доручень" не було по Клюєву, Курченко, Сівковичу і іншим діячам. Що називається було б бажання. У випадку з корупціонерами мабуть його немає. Хоч одного б так затримали», – зазначив пан Бочкала.

Журналіст вважає, що проти нього скоєно кримінальний злочин.

«Фактично керівництво прикордонної служби організувало стеження та покарання у вигляді обов'язкового поглибленого огляду мене, як журналіста-розслідувача та антикорупційного активіста, саме після оприлюднення інформації про зловживання прикордонними чиновниками. Це є формою переслідування. І з огляду на те, що відбувається в країні і чим іноді закінчуються подібні дії відносно журналістів, не можу віднестися до цього легковажно», – зазначив пан Бочкала та додав, що вже направив звернення до АДПСУ та Військової прокуратури щодо дій прикордонників.

Він також звернувся до колег-журналістів та попросив не залишати цю справу без уваги. Бо, за його словами, завтра будь-хто може опинитися в такій ситуації.

«Ні мені розповідати прикордонникам як легко під час "поглибленого" контролю знайти в особистих речах пакетик з наркотичною речовиною чи ще якийсь заборонені предмети. І доводь потім, що ти не маєш до них жодного відношення. І да – АДПСУ досі не надала будь яких пояснень своїх дій. Із ЗМІ дізнався, що вони вважають це прикрою випадковістю...», – написав пан Бочкала.

«Детектор медіа» відправив інформаційний запит на адресу АДПСУ та чекає від прес-служби відомства на коментар.

Нагадаємо, раніше журналіст Роман Бочкала викрив голову Сторожинецького лісгоспу (Чернівецька область) Ігоря Беленчука, який приховано знімав журналістів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення