Королівські подарунки: Пригодницький роман журналіста з України презентували монархам (фото)

У Бутані пройшла важлива для всього світу конференція, на якій були присутні також представники від України. В рамках візиту вони передали представникам влади пригодницький роман про Королівство Бутан, який написав після подорожі країною український журналіст.

Королівські подарунки: Пригодницький роман журналіста з України презентували монархам (фото)

19-21 квітня у Бутані відбулась Міжнародна конференція з проблем аутизму та неврологічних розладів, на якій були присутні також представники від України. Дитячий аутизм – дуже болюче питання для багатьох батьків, адже це невидиме порушення, і люди не знають, як воно виглядає на відміну від людей у інвалідних візках або сліпих. Аутизм виражається через хворобливий стан психіки, заглибленість людини в себе, прагнення піти від контактів з навколишнім світом. Визначити дитячий аутизм непросто, а ще складніше – займатися його лікуванням. А тим часом все більше дітей в світі захворюють на цю недугу.

Сучасна наука не може однозначно відповісти на питання, чому у дітей з’являється цей синдром. Існують припущення, що аутизм може бути викликаний інфекціями в період вагітності, складними або неправильно проведеними пологами, щепленнями, психотравмуючими ситуаціями в ранньому дитячому віці тощо. Є сотні тисяч прикладів, коли в сім'ях зі звичайними дітьми народжуються діти з аутизмом. Буває і навпаки.

Головна нині проблема – недостатні знання про аутизм, який наврядчи є хворобою, адже його не можна вилікувати. Допомогти дитині з аутизмом може лише рання діагностика і багаторічний кваліфікований педагогічний супровід. Важливо навчити батьків, які зіштовхнулися з цією проблемою, розвивати самостійність у дітей з аутистичними розладами. І це можливо, адже серед аутистів є програмісти, конструктори, музиканти – загалом успішні люди, які реалізували себе в житті. Наприклад, в Бутані працює програма по роботі з батьками дітей-аутистів. Із цією програмою, зокрема, і ознайомлювалися спеціалісти з України. Можливо її вдасться адаптувати для України.

Представники від України в рамках цієї поїздки презентували королю та королеві Бутану, а також прем’єр-міністру країни один із пригодницьких романів автора програми «Надзвичайні новини» Костянтина Стогнія. Це досить символічно, адже у книзі «Тибет, або Смарагдова Чаша Патріарха» є згадка про королівство Бутан.

Передати особисто королю та королеві пригодницький роман не вдалося, адже до них не так просто потрапити, тому примірник книги передавали через їхнього представника. Процедура була наступною: презент обов’язково треба убуло запакувати і написати супровідний лист. Спецслужби країни ретельно перевіряли сюрприз, але за подарунок з далекої країни України були водночас вдячні і подивовані. Адже, кажуть, Україна для них – це Європа, але ще трішечки далі.

Його Величність Джігме Кхесар Намг’ял Вангчук та її Величність Джецун Пема

Екзотичну експедицію у цю доволі закриту країну в Гімалаях знімальна група «Надзвичайних новин» здійснила у 2012 році. У Бутані учасники експедиції жили у справжніх монастирях.

Цей роман – вже другий, який написав Стогній, але він не є звичайним пригодницьким романом.

В основі цього пригодницького роману – реальні дорожні щоденники учасників експедиції на Тибет, тому багато етнографів навіть беруть їх за основу. Чимала частка документалістики дає можливість просто за цією книгою здійснювати подорож.

«Люди, які їдуть на Тибет, розкуповують книги, і потім використовують їх як путівник. Тому що там зазначено: де знаходиться могила Бориса Лісаневича (одесит, який відкрив Непал для міжнародного туризму, - Ред.), які населені пункти, які треки ведуть до восьмитисячника Аннапурна, де зокрема розгорталися події в романі «Тибет, або Смарагдова чаша Патріарха», - розповідає автор.

За результатами експедиції знімальної групи спершу вийшла документальна книга «У пошуках щастя» (Бутан – єдина країна у світі, де є офіційне Міністерство щастя). Але оскільки у документальному матеріалі не можна було використовувати загадкові і навіть містичні події, які сталися під час експедиції, Костянтин Стогній написав пригодницький роман.

«У Бутані люди живуть за зовсім іншими канонами, наче в іншому вимірі. Вони, наприклад, не вичислюють щастя. Не пишаються, не виробляють його, як прийнято в інших країнах, за допомогою економіки. Щастя вимірюється зовсім інакше. Люди повинні бути щасливими, усміхненими», - розповів журналіст про побачене на власні очі, додаючи, що знімальна група навіть домоглися аудієнції з міністром щастя.

Власне, бутанська культура заснована на буддійських духовних цінностях, і якість життя, успіху і багатства тут вимірюється не валовим національним продуктом, а валовим національним щастям. ВНС ввів в обіг четвертий король країни, і це дуже дивне для нас поняття означає насправді розвиток такої економіки, яка б відповідала буддійським цінностям.

Бутан: Від відсутності телебачення до «європеїзації»

За однією з наукових версій, назва країни походить від санскритського слова, що означає «край Тибету». Країна довго жила на «даху світу», як часто називають Тибет, в ізоляції від планети, ревниво оберігаючи унікальну культуру і традиції від сторонніх очей.

Бутан – маленька країна в Гімалаях, розташована між Індією і Тибетом

«Європеїзація» Бутану почала поступово проходити після того, як королем став Джігме Кхесар Намг’ял Вангчук. Він та його дружина є дуже освіченими. Молоді королі докладають багато зусиль, аби Бутан став більш сучасною країною, освіченою та гостинною. Адже протягом довгого часу країна залишалася абсолютно ізольованою. Перші туристи тут з'явилися тільки в 1974 році, і вони були вражені красою «землі Драконів» – саме так називають свою країну місцеві жителі. Телебачення у Бутані не було аж до 1999 року.

Король відрізняється прогресивними поглядами на те, яким шляхом розвитку повинна йти країна. На відміну від багатьох монархів, Намг’ял підготувався до своєї посади дуже серйозно: пройшов навчання у кількох коледжах США та Великобританії та захистив дисертацію з політології у Оксфорді. Його дружина Джецун Пема Вангчук також дуже освічена. Вона отримала освіту в лондонському Regent's College, де вивчала міжнародні відносини та психологію. Пема займається благодійністю, пов'язаною з освітою та екологією, є послом від ЮНЕП з охорони озонового шару.

Про третій пригодницький бестселер автора проекту «Надзвичайні новини» читайте в матеріалі «Костянтин Стогній презентував пригодницький роман: екстремальні історії журналіста у Мексиці (фото)».

Пригодницькі романи українського журналіста наявні в книгарнях, де представлено видавництво «Фоліо». Зокрема, купити книгу можна в інтернет-магазинах Bukva.ua, Дім книги та Yakaboo.ua.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення