Маріуполь перетворюється на українське гетто: радник мера розповів про життя у місті та депортованих українців

 Новое Время

Російські окупанти так званою фільтрацією перетворюють Маріуполь на концентраційний табір, тримаючи у полоні тисячі людей, розповів в ефірі Радіо НВ Петро Андрющенко, радник міського голови.

Маріуполь перетворюється на українське гетто: радник мера розповів про життя у місті та депортованих українців

Скажіть, що відомо про тих, кого рашисти вивозили з Маріуполя до Росії? Наскільки я знаю, вдалося отримати певні дані про цих людей, де вони перебувають, у яких умовах, як це все відбувалося?

У нас є підтверджені дані про знаходження в селищі Врангеля, це десь на Находці, Приморський край, біля Владивостока. Близько 300 маріупольців там, і дорослі, і діти. Їх тримають у чомусь на кшталт гуртожитку, забезпечують триразове годування і в принципі вся турбота на цьому закінчується, тому що речі у них тільки ті, які вони взяли з собою; документи у них забрали, покидати це місце вони не можуть. І їх обіцяють упродовж двох-трьох тижнів розселити по інших, ще набагато менших місцях цього краю. Тому фактично це є депортація. Роботи немає, робота тільки фізична, тільки некваліфікована, а грошей у людей немає, зв’язку з ними немає. Бо зателефонувати можна або з телефона офіційних осіб цього краю, або з телефона військових, що природним чином фактично унеможливлює контакт із Україною та надання будь-якої допомоги. Тобто дуже важка ситуація насправді і дуже показова.

По інших місцях, ми знаємо, що є люди в Пензі, дуже багато людей, десь до півтисячі, але там узагалі росіяни закрили будь-який інформаційний простір і доступ до цих людей. Ми знаємо, що вони там, зараз намагаємося з’ясувати, де саме, в яких умовах перебувають і що ми з цим далі можемо робити.

Я так розумію, що їх ще й охороняють військові, тобто це щось подібне до табору?

Фактично це так, бо їх охороняють для того, аби не дати до них доступу ані журналістам, які там є, нікому. Тобто їх утримують в інформаційній блокаді, це такий нелегкий табір, я би сказав, не сказати, що це концентраційний табір, із якого не можна виходити, — там просто і виходити нікуди, бо там селище дві вулиці і це взагалі край географії. Ми дивилися, найтепліший місяць у них — серпень, коли максимальна температура +21 градус, де там гуляти — взагалі незрозуміло.

А які цілі переслідують окупанти, діючи так?

На нашу думку, по-перше, зменшити населення Маріуполя, це взагалі частина плану «денацифікації», який впроваджує Росія. А з іншого боку вони таким шляхом вирішують власні питання: по-перше, демографічне питання, бо з цих регіонів їдуть навіть росіяни десь по інших регіонах, бо регіон економічно депресивний, людей немає, демографічний спад і, як ми розуміємо, немає кому працювати навіть на бюджетних підприємствах і виконувати певні роботи з благоустрою і таке інше, тобто прості роботи. Тому саме це вони роблять шляхом розміщення наших людей і залучення до цього сектору економіки. Фактично повна аналогія з остарбайтерами нацистського режиму, нацистської Німеччини, так само у принципі відбувається.

Це був попередній план Кремля стосовно цих територій? У нас є докази цього?

Доказів у нас немає, ми не розвідка, але аналітичні висновки говорять саме про це. І те, що ми спостерігаємо по Маріуполю, то в принципі тенденція саме така. Понад 40 тисяч осіб вивезти по економічно депресивних регіонах — це точно не про турботу. І скрізь ми бачимо одну і ту ж тенденцію. Тобто позбавлення документів, позбавлення фактично права виїзду на найближчі щонайменше рік-два, і переміщення навіть усередині Росії; розміщення у найбідніших селищах і залучення до некваліфікованих або бюджетних робіт. Тому в нас не може бути у принципі іншого підсумку. І враховуючи, як це швидко рухається, і як це організовано, можна говорити, що це було продумано ще до окупації тієї частини України, яка зараз окупована наново.

Скажіть, що відомо зараз про Маріуполь, як там зараз перебувають мешканці? Скільки їх, як вони живуть? Є якась інформація про те, як діють окупанти?

Інформація, звісно, є, її багато. Фактично Маріуполь перетворюється на українське гетто, попри всі ті красиві відео та картинки, що нам намагається показати пропаганда, насправді ситуація дуже важка. Люди збиваються фактично в нові мікрорайони, де ще можна жити, люди повністю безправні, над ними знущаються і ставляться до них як до худоби. Навіть на вулиці ти не можеш перебувати зараз, якщо в тебе немає одразу двох паперів: один — про проходження фільтрації, інший — взагалі дозвіл на знаходження на вулиці. І це дуже велика проблема для людей, тому що фільтраційні процедури починаються навіть усередині міста. Запрацювали так звані «відділки поліції», їм допомагають так звані «волонтери» від держави, від Росії, з організації фільтрації. Це те, що стосується того, що фактично зараз відбувається всередині міста. В місті влаштовані блокпости, які не можна перетинати без перевірки, будь-хто тебе може зупинити, знову-таки влаштувати перевірку або заарештувати.

У нас уже є взагалі кричущі випадки: цілі мікрорайони приватного сектору, понад дві тисячі осіб було вивезено в Безіменне, до так званого фільтраційного табору. Зараз вони там утримуються, це виключно чоловіки, зараз уже четвертий тиждень іде. Це в реальності якась тюрма, тому що їх утримують у будівлі школи, не випускають на вулицю, тільки з конвоєм; залучають до робіт, тримають, годують якоюсь баландою тричі на день, не надають медичної допомоги. Взагалі всі ознаки якогось справжнього концентраційного табору. Навіть зараз, буквально днями їх збирали, бо там вишиковують двічі на день і перевіряють їх кількість, після цього зараз говорять, що їх переодягатимуть в українську форму і залучатимуть до параду, використовуючи як начебто полонених на 9 травня в Маріуполі. От так живе місто насправді, без води, без їжі, тому що того, що завозять, катастрофічно не вистачає на всіх, і близько не вистачає. Люди змушені працювати за їжу, розбирати завали, прибирати тіла загиблих із-під завалів, з вулиць. Це просто страхіття насправді.

Скажіть, будь ласка, що відомо про Азовсталь? Як тримаються там азовці, чи є якісь новини?

Тримаються, але давайте залишимо коментарі щодо Азовсталі та наших військових військовим, це буде, мабуть, більш коректно.

Автор: Богдан Амосов

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення