Масові поховання та камера тортур в Ізюмі: спливають нові шокуючі подробиці та відео

По Ізюму росіяни випустили найбільше ракет - 500. Маріуполь на другому місці.

Масові поховання та камера тортур в Ізюмі: спливають нові шокуючі подробиці та відео

Ізюм був захоплений російською армією на початку березня і до звільнення використовувався як одна з головних баз постачання військ на донбаському фронті. До повномасштабної війни у місті проживало більше 45 тисяч людей, відтоді залишилося менше третини населення. Кількість російських військових в Ізюмі значно перевищувала чисельність мирних жителів.

Уже в березні у місті була гуманітарна катастрофа: люди жили без води, світла, тепла, їжі, ліків, зв’язку, ті, хто вціліли під обстрілами, помирали від хвороб і відсутності ліків, самих померлих нікому було ховати. У липні повідомлялось, що російські військові викрадали людей за списками, складеними за допомогою зрадників, переписували дітей та підлітків.

Зараз піротехніки розміновують деокупований Ізюм. За попередньою оцінкою фахівців, 80% Ізюма зруйновано.

Генштаб ЗСУ 16 вересня оприлюднив фото масового поховання в Ізюмі, який нещодавно було звільнено від окупації українськими військовими. Пізніше Харківська обласна прокуратура опублікувала відео, яке показує масштаби звірств, вчинених окупантами, а оператори ЗМІ відзняли кадри, які не можна дивитися людям зі слабкою психокою.

Кількість жертв у Ізюмі може бути більшою, ніж у Бучі

Могили пронумеровані, багато хто з них — братські. Поховання виявили у лісосмузі в межах міста.

Зараз на околиці Ізюма проводять масову ексгумацію безіменних могил, українська влада документує військові злочини російської армії. У поліції кажуть, що виявили 445 могил, але в деяких із них було кілька тіл. Серед закатованих багато мирних жителів, є жінки та діти. У Мінреінтеграції припустили, що кількість жертв може бути більшою, ніж у Бучі. На масовому похованні мирних жителів в Ізюмі виявлено могилу шестирічної дівчинки. Її батьки поховані поряд.

Серед тіл, які були ексгумовані учора на місці масового поховання в Ізюмі, 99% з ознаками насильницької смерті. Про це у Telegram-каналі повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков повідомив, що у першого знайденого трупа, якого ексгумували в Ізюмі, на шиї була мотузка, а кінцівки - перебиті, що свідчить про тортури та насильницьку смерть.

Ексгумація трупів на місці массового захоронення в місті Ізюм (відео)

Масові поховання та тортури цивільних, про які стало відомо після звільнення Бучі та Ізюма, свідчать, що росіяни вдаються до звірств на всіх окупованих територіях, констатує Інститут вивчення війни (ISW).

"Відкриття масових поховань мирних жителів та камер тортур у щойно звільненому Ізюмі підтверджують, що звірства у Бучі не були аномалією, а вказували на поведінку армії РФ на окупованих територіях", - зазначили аналітики.

Це - кадр з місця масового поховання в Ізюмі. Закатованого українця російські кати так і поховали з браслетом кольорів українського прапора.

На цьому відео - катівня, в якій окупанти змушували жителів Ізюма до співпраці.

Ось так нині виглядає мерія Ізюма:

Жінка з деокупованого Ізюму розповідає, як виродки із т.зв. "ЛДНР" ґвалтували, грабували та били ветеранів "АТО". Каже, що вони поводились жорстокіше за російських військових.

ЗСУ взяли Ізюм "на характері"

У репортажі "Суспільному" українські військові розповіли, що коли ЗСУ зайшли у Ізюм, росіян там майже не було, вони не чинили опір. Перед звільненням місто обстрілювали – цілились у скупчення армії РФ та їхні запаси. Відтак росіяни залишили у місті багато техніки, бо ЗСУ спалили їхнє пальне. Повідомлення про деокупацію міста почали надходити з 10 вересня.

Журналіст Денис Казанський показав репортаж зі звільненого Ізюма. Він констатує, що російські військові влаштували схожий жах у Бородянці на Київщині.

"Руйнування у місті дуже серйозні, але масштаб збитків в Ізюмі – ще більший. До речі, місцеві жителі розповіли, що особливими звірствами відзначилися не так росіяни, як колаборанти з "ЛДНР". Вперше таке чую. Мабуть у різних містах – різна ситуація", - зазначив Казанський.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення