У Києві приземлився літак з біженцями з Афганістану: стало відомо, кого евакуювали (фото, відео)

Сьогодні вранці до Києва із захопленого талібами Кабула прибув військово-транспортний літак Іл-76МД з евакуйованими українцями та іноземцями. Український літак з евакуйованими людьми на борту вилетів з Афганістану вчора.

Президент України Володимир Зеленський повідомив у Twitter, що евакуйовано 83 людини, зокрема 31 українця.

В аеропорту евакуйованих з Кабула людей зустрічали керівник Офісу президента Андрій Єрмак та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

На фото: міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, Фатіма Хусейні з видання Kabul Now

"Серед евакуйованих з Кабула - громадяни України, журналісти Wall Street Journal і Радіо Свобода, які були в найбільшій небезпеці, діти, жінки (одна з них на восьмому місяці вагітності). Особливо був радий бачити одного з 12 українців, які застрягли на військовій базі під Кабулом. Саме з ним я говорив телефоном і обіцяв, що ми їх витягнемо. Усіх їх ми повернули додому", - розповів Кулеба.

За словами міністра, наша держава надає логістичне сприяння США у здійсненні евакуації біженців з Афганістану, проте не йдеться про поселення евакуйованих людей в Україні.

"Це не означає, що люди, які будуть вивезені в рамках цієї програми, залишаться жити в Україні. Йдеться саме про надання сприяння в їхньому вивезенні з Кабула з подальшим вивезенням насамперед у США, а також в інші країни, де вони житимуть", — пояснив Кулеба.

Відео приземлення літака в Twitter опублікувала журналістка "Радіо Свободи" Мар'яна Драч. Літак приземлився близько 06:50.

Нагадаємо, що днями голова пресслужби Держдепартаменту Нед Прайс заявив про те, що ряд країн, в тому числі Україна, запропонували США свою допомогу в евакуації афганців з Кабула.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення