Українців вже готують до COVID-21: восени з'явиться новий штам, проти якого колективний імунітет не діятиме

 Обозреватель

Восени поточного року на Україну чекає новий штам коронавірусу – COVID-21. Колективний імунітет, що сформується в суспільстві до COVID-19, не діятиме проти нього. Такий прогноз озвучила заслужена лікарка України Ольга Богомолець.

"Восени ми будемо бачити COVID-21. Будуть нові штами коронавірусу, вони будуть більш агресивними, більш розумними, будуть викликати більше ускладнень", – сказала вона.

За її словами, спалах коронавірусу в Індії викликав саме новий штам: "Ми бачимо, що сьогодні відбувається в Індії, яка начебто пройшла першу хвилю більш-менш спокійно. А відбувається там уже не COVID-19, а COVID-21".

Медикиня зауважила, що у випадку з COVID-21 навряд чи можна розраховувати на колективний імунітет, набутий від COVID-19.

"Я також розраховую на колективний імунітет, але віруси будуть модифікуватися. І колективний імунітет, який утвориться від COVID-19, не буде працювати на COVID-21, тому що він вже зовсім інший. Виникають нові штами, вірус стає сильнішим, мудрішим, розумнішим", – пояснила лікарка.

Водночас Богомолець спрогнозувала, що у світі будуть з’являтися "розумніші" вакцини від коронавірусу, вакцини нової генерації.

При цьому у Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що необхідно до 45 мільярдів доларів у 2022 році для забезпечення вакцинації проти COVID-19. Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейесус зазначив, що вакцинація потрібна для досягнення популяційного іммунітета.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення