Чому бреше, але не з’являється до суду Антон Геращенко (документ)

Безкарність породжує беззаконня, або як генпрокурор Юрій Луценко спростував численні заяви радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, який переконував у неправді з екранів рейтингових телеканалів

Чому бреше, але не з’являється до суду Антон Геращенко (документ)

Генеральний прокурор Юрій Луценко у ході розслідування перестрілки п’ятьох правоохоронців в селищі Княжичі знайшов підтвердження тому факту, що правоохоронці все ж грабували будинок, біля якого сталася перестрілка. Саме цю версію протягом довгого часу активно спростовував у ефірах багатьох телеканалів народний депутат та радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Він відстоював версію, мовляв, перестрілка сталася випадково, через непорозуміння під час виконання операції із затримання злочинців. Тоді офіційно керівництво МВС жодним чином не відкоментувало трагедію. На той час Арсен Аваков знаходився із офіційним дводенним візитом у Канаді. Це начебто й стало причиною мовчання керівника міністерства.

Втім, у Оттаві журналіст «Укрінформа» поцікавився у Арсена Авакова його думкою про проект постанови №5486 про самоусунення міністра внутрішніх справ від виконання повноважень, зареєстрований 5 грудня 2016 року, після трагічної події у Княжичах. На що міністр відповів: «У 63-й раз вже (зареєстрована подібна постанова, - Ред.). Дай боже нашому теляті вовка зрозуміти... Нічого страшного. Нехай буде ще одна».

Журналісти-розслідувачі, політологи і небоязкі політики у поясненнях Геращенка про «трагічний ланцюг випадковостей» одразу побачили ряд неузгоджень, про що заявили публічно.

Першим версію про те, що розстріл у Княжичах є операцією зачистки, озвучив ведучий проекту «Надзвичайні новини» Костянтин Стогній.

«Згідно зі статистикою боїв, при зіткненнях буває один загиблий і троє поранених. Це середні показники. У Княжичах п'ять убитих і жодного пораненого. Таке відбувається тільки при операціях зачистки. Я не можу стверджувати, що це саме так і було. Але коли при п'ятьох убитих немає поранених – це дуже дивно. Ніхто ніколи не чув, щоб було одразу п'ять убитих і жодного пораненого. Може, треба було, щоб хтось щось потім не розповів», - зазначив журналіст у коментарі виданню «Гордон».

Після публікації у Facebook версії про те, що поліцейські самі займалися крадіжками в будинках, на адресу телеведучого від радника Авакова полився бруд. Сьогодні мав би відбутися суд за позовом Костянтина Стогнія до Антона Геращенка про визнання недостовірною і спростування інформації. Але ані відповідач, ані його представник не прийшли на засідання. Залишається відкритим запитання: чи стане сил пану Геращенку вибачитись так само публічно, як він оббріхав відомого журналіста на всю країну?

Інформаційна війна Антона Геращенка в ефірі NewsOne та «Шустер. Live»

Радник міністра внутрішніх справ вводив в оману телеглядачів неодноразово.

«У соціальних мережах одразу (після оприлюднення інформації про розстріл правоохоронців у Княжичах, - Ред.) почала розповсюджуватись велика кількість фейків. Один із подібних фейків запустив колишній прес-секретар екс-міністра внутрішніх справ Захарченка Костянтин Стогній, який написав на своїй сторінці в Facebook, що його журналісти почули від мешканців села, що можливо співробітники поліції грабували будинок, на цей виклик виїхала служба ДСО, і в результаті співробітники, які грабували будинок, викликали собі на підмогу КОРД, і сталася стрілянина», - сказав він в ефірі телеканалу NewsOne.

Але цим телеефіром наклеп не закінчився. В ефірі програми «Шустер. Live» Геращенко так само заявив, що Стогній був прес-секретарем «колишнього міністра внутрішніх справ Захарченка, який рано чи пізно буде притягнутий до кримінальної відповідальності за злочини проти Майдану».

Однак ця інформація не відповідає дійсності, оскільки Стогній звільнився з МВС ще задовго до сумнозвісних подій Євромайдану, і ніколи не був прес-секретарем голови МВС Захарченка. Це доводить рапорт Костянтина Стогнія про звільнення з органів внутрішніх справ. Раніше на сайті МВС, а нині – Нацполіції, останні згадки про журналіста в якості радника міністра внутрішніх справ датуються груднем 2010 року. В свою чергу Віталій Захарченко обійняв посаду голови МВС у листопаді 2011 року.

Цікавою є також версія Геращенка, яку він жартома озвучив у тому ж ефірі «Шустер. Live».

«Я назустріч його версії, яку він висловив для того, щоб ще більше забити баки нашим нещасним телеглядачам, висуну свою версію. Пан Стогній, рекомендую використовувати, і ваші московські замовники позитивно її оцінять. Те, що всі співробітники поліції грабували один будинок, потім не поділили награбоване, і розстріляли один одного», - заявив радник Авакова, а згодом цей жарт частково підтвердять слідчі дії.

Оскільки наклеп про фейк щодо пограбування будинку співробітниками поліції, який начебто запустив телеведучий «Надзвичайних новин», спростовано заявою генпрокурора, залишається чекати виправдання Геращенка про відсутність співпраці Стогнія із Захарченком. Суд переніс засідання на 16 лютого.

Нагадаємо, про те, що перестрілка є «ліквідацією» свідків – співробітників поліції охорони, що затримали справжніх крадіїв, якими виявилися правоохоронці, писали також журналісти програми «Слідство.Інфо», провівши власне розслідування.

Враховуючи характер стільби, КОРД зачищав злочин. Про це розповідав товариш одного з загиблих внаслідок перестрілки Сергій Датюк. За його словами, у його друга «кордівці» випустили близько 20 куль, а напарнику Сергія – Євгену Куртєву – вони стріляли у спину.

«В тілі Сергія Орлова були три смертельні кулі в бік серця, а загалом з його тіла було витягнуто сім куль. Це, вибачте, будь ласка, методичний розстріл. При тому, що стріляли практично в упор», – резюмував Датюк.

Крім того, абсурдною заяву Геращенка про «випадковість перестрілки» назвав і заступник голови комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій. Він так само припустив, що поліцейські розвідники в момент затримання співробітниками держохорони насправді проникли в приватну власність, а не просто перебували в недобудованому будинку.

Тоді ж політолог Кость Бондаренко зазначив, що у цій справі відбувається перенесення теми на нижній рівень, спроба в інформаційному плані знизити сам рівень проблеми, показати, що нічого страшного, це буденне питання і не треба піднімати ажіотаж.

Як відомо, з п’яти застрелених правоохоронців двоє співробітників належали до Держслужби охорони, двоє були поліцейськими розвідниками, і ще один - співробітником спецпідрозділу КОРД. Станом на сьогодні за їх загибель до кримінальної відповідальності нікого не притягнули. Лише «покарали» звільненнями з роботи чи доганами офіцерів та керівників райуправлінь.

Загиблі у Княжичах правоохоронці

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення