На "Азовсталі" немає хірургічних інструментів, шпиталь бомбардують, тіла розкладаються: стала відома кількість загиблих та поранених військових

Російські військові продовжують атакувати "Азовсталь" з усіх видів озброєння, з яких тільки можна. Тим часом екс-командир "Азову" повідомив про підготовку військової операції з деблокади Маріуполя.

"За минулу добу на територію заводу "Азовсталь", яку боронять захисники Маріуполя, було здійснено 34 літаковильоти, в тому числі 8 вильотів стратегічних бомбардувальників. Також не припиняє працювати ворожа корабельна та ствольна артилерія, РСЗВ, УР-77, танки та інше. Противник не зупиняється в спробах захопити українську фортецю та продовжує щоденно здійснювати штурми за підтримки піхоти", - повідомляється у телеграм-каналі Азов - Маріуполь.

Водночас українські захисники працюють над підготовкою військового плану щодо проведення деблокади Маріуполя. Паралельно триває дипломатичне обговорення. Ця робота ведеться з вищим керівництвом ЗСУ.

Як сказав в інтерв'ю 24 каналу екс-командир полку "Азов" Максим Жорін, за перші півтора місяці було абсолютно реально провести військову деблокаду Маріуполя. Цей процес був можливий відносно невеликими силами. Жорін каже, що готовність йти на деблокаду висловлювали сотні добровольців, попри складність такої операції. Нині, констатує він, провести одноетапну деблокаду вже неможливо.

"Втім, крім дипломатичного процесу, паралельно все-таки йде процес з підготовки військової операції по деблокаді міста. Вона може бути на сьогоднішній день кількаетапною з попередньо звільненими іншими містами, перегрупуванням", - пояснив Жорін.

Він додав, що на це потрібно чимало часу, оскільки спочатку слід доукомплектуватися необхідною військовою технікою та озброєнням.

"Я не впевнений, що цей час є у тих, хто зараз знаходиться на території "Азовсталі". Тому ми готуємося і працюємо паралельно за двома напрямками: і дипломатичному - для того, щоб їх врятувати і вивезти звідти, і у військовому, який в будь-якому випадку будемо реалізовувати", - пояснив військовослужбовець.

За словами заступника командира полку "Азов" Святослава Паламара, щодня вмирають як російські, так і українські військові.

"Переговори якісь тривають. Чи будуть виконані домовленості? Складно сказати. Поранених потрібно якнайшвидше евакуювати. У нас уже немає хірургічних інструментів. Немає можливості надавати кваліфіковану медичну допомогу", - розповів Паламар в інтерв'ю ВВС.

Паламар зазначає, що точна кількість військових, що залишаються під завалами, невідома.

"Кількості загиблих я озвучувати не буду. Повірте, йдеться про сотні українських військових. Поранених - близько 600 людей. Але ця цифра збільшується кожного дня, як і кількість загиблих. Ми навіть не знаємо, скільки саме тіл військових ми не змогли забрати з-під тих завалів. Я вважаю, що російській стороні теж потрібно позбирати своїх убитих військових. Для цього потрібен режим припинення вогню та домовленості обох сторін про збір тіл загиблих. Зараз надворі вже тепло. Тіла починають розкладатися та отруюють усе", - наголосив він.

Також, за його словами, багато військових гинуть через відсутність належного рівня медицини.

"Наші військовослужбовці гинуть кожен день від важких поранень. У нас немає достатньо антибіотиків, перев'язувальних матеріалів, у нас немає свіжого повітря. Наш шпиталь бомбардують. У нас багато контужених. У нас багато вбитих саме внаслідок бомбардувань. Ситуація просто катастрофічна", - підкреслив Паламар.

Він вкотре наголосив, що поранених потрібно негайно евакуйовувати.

"Для цього, своєю чергою, потрібно, аби наш головнокомандувач доклав усіх зусиль, звернувся до всіх міжнародних організацій для надання допомоги нашим солдатам. Вони, повірте, заслужили на це. Ми надіємося, що вдасться домовитися. У будь-яких арміях світу, відповідно до Женевських конвенцій, прийнято не стріляти в шпиталі. Хоч пересувні, хоч стаціонарні. У нас інша ситуація. Але сподіваємося, що завдяки втручанню третьої сторони її вдасться владнати та евакуювати поранених, некомбатантів. Ідеться про медиків, яким також потрібна допомога", - наголосив Паламар.

Як відомо, російські війська оточили Маріуполь в перші дні широкомасштабного вторгнення в Україну. 1 травня почалася евакуація цивільних, які ховалися в бомбосховищі на "Азовсталі". 3 травня російські окупанти почали штурмувати завод. Ворог застосовував бронетехніку і танки, намагався висадити десант за допомогою катерів і залучив величезну кількість піхоти.

8 травня на брифінгу з території заводу "Азовсталь" офіцер розвідки управління полку "Азов" Ілля Самойленко заявив, що бійці не отримують ніякої допомоги і залишилися з ворогом сам на сам. Він також додав, що бійці не мають наміру здатися в полон і будуть вести бойові дії до останнього.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення