Відновити файли після атаки вірусу Petya неможливо – експерти

 СЕГОДНЯ

У разі, якщо комп'ютер виявився заражений новим вірусом Petya.A, відновити втрачені файли не вийде. Про це повідомляють фахівці "Лабораторії Касперського".

Експерти провели аналіз вірусу-здирника і повідомили, що зашифрований носій не вдасться розшифрувати назад: "Це означає, що творці зловреда не можуть отримувати інформацію, яка потрібна для розшифровки файлів. Іншими словами, жертви вимагача не мають можливості повернути свої дані".

Як повідомлялося, 27 червня українські державні інтернет-ресурси і локальні мережі зазнали масованої хакерської атаки, що розповсюджує вірус Petya.A, який блокує роботу комп'ютерних систем. Постраждали й інші країни, проте більше 75% атак хакерів припали на Україну.

Вірус Petya.А шифрує дані на комп'ютері та вимагає викуп. Фахівці з комп'ютерної безпеки радять нічого не платити – ніяких ключів після виплати грошей власники уражених комп'ютерів не отримують. Голова Глобальної програми Організації Об'єднаних Націй по кіберзлочинності Ніл Уолш заявив, що слідчі досі не можуть встановити ініціаторів останньої глобальної кібератаки, але стратегія нападників вказує, що не гроші були основним мотивом їхній дій.

За даними Нацполіціі, за останні дві доби 1508 юридичних і фізичних осіб звернулися до них із заявами про блокування роботи комп'ютерів, які стали жертвами найбільшої хакерської атаки, що розповсюджує вірус Petya.A.

За даними компанії ESET, яка розробляє програмне забезпечення для боротьби зі шкідливими комп'ютерними програмами, на Україну припало найбільше атак вірусу Petya – 75,24% від усіх атак.

Також Petya атакував Німеччину (9,06% атак), Польщу (5,81%), Сербію (2,87%), Грецію (1,39%), Румунію (1,02%), а також менш одного відсотка від всіх атак вірусу довелося на Росію і Чехію.

В ESET також повідомили, що за їхньою інформацією, носієм вірусу стала бухгалтерська програма M.E.Doc. Вірус проник до неї під виглядом чергового оновлення.

Експерти компанії зазначають, що Petya швидко поширювався завдяки "захоплення" комп'ютерних мереж – вірусу досить заволодіти одним комп'ютером у внутрішній мережі для того, щоб врешті-решт швидко поширитися на всі з'єднання ПК.

Як повідомлялося, 27 червня українські банки, енергетичні компанії, державні інтернет-ресурси і локальні мережі, українські медіа та інші великі підприємства зазнали масованої хакерської атаки, що розповсюджує вірус Petya.A, який блокує роботу комп'ютерних систем.

Вірус Petya.А шифрує дані на комп'ютері та вимагає викуп. Фахівці з комп'ютерної безпеки радять нічого не платити – ніяких ключів після виплати грошей власники уражених комп'ютерів не отримують.

Голова Глобальної програми Організації Об'єднаних Націй з кіберзлочинності Ніл Уолш заявив, що слідчі досі не можуть встановити ініціаторів останньої глобальної кібератаки, але стратегія нападників вказує, що не гроші були основним мотивом їхніх дій.

За даними Нацполіціі, за останні дві доби 1508 юридичних і фізичних осіб звернулися до них із заявами про блокування роботи комп'ютерів, які стали жертвами найбільшої хакерської атаки, що розповсюджує вірус Petya.A.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення